Maža Didžiojo penktadienio auka

Mūsų įstaigoje formuojasi šiltos tradicijos. Viena iš jų – pacientų gimtadienių šventimas. Surengtos šventės atneša neįtikėtinai stiprų TERAPINĮ efektą: po terapinių šuniukų apsilankymo senolei ženkliai pagerėjo kraujo spaudimo rodikliai, po „terapinių vaikučių” – pacientei ilgam pagerėjo nuotaika, ji nenustoja šypsotis.

O kartą, pas pacientę, 20 metų švenčiančią Jekateriną, terapinį efektą pajuto Kauno hospiso namų komanda. Šį įvykį aprašysime išsamiau.

Kauno hospiso namai

KRISTINA KRASKO, SAVANORIŲ KOORDINATORĖ:

2016-03-25

15.00–17.00. Pacientės Jekaterinos gimtadienis. Pasveikinome. Įteikėme tortą. Mama Elena buvo padengusi stalą, iškepusi pasninko pyragą. Hospiso talkininkė, autorinių dainų atlikėja Ilona Papečkytė, turinti darbo su neįgaliais vaikais patirtį, dainomis, muzika ir pačios Jekaterinos įtraukimu į muzikinį žaidimą, atskleidė mergaitės emocijas.

Buvo gera žiūrėti, kaip ji į viską reaguoja, ir suprasti, kaip žmogui reikia tokio santykio. Elena džiaugėsi ir kita – keturiolikmete dukra Polina, jos akademiniais pasiekimais. Mergaitė sesutės gimtadienio padeklamavo eilėraštį.

Taip praėjo dar vienas, išskirtinis, gimtadienis.

Aš pirmą kartą buvau šeimoje, kuri augina neįgalų vaiką.

Tylėjau, žavėjausi ir vis dar tebesijaučiu palytėta tos besąlygines meilės, pripildančios kiekvieną apkabinimą vaiko, kuris yra kitoks, liudijimo.

Dabar aš lenkiuosi žemai, prieš tas MAMAS. Esu taip supurtyta, taip džiaugiuosi gyvenimu, kurį gavau, kad tiesiog tyliu ir nieko nesakau.

LIJANA PRANSKEVIČIENĖ,  SOCIALINĖ DARBUOTOJA:

2016-03-25.

Į gimtadienį atvykome visas būrelis (savanorė koordinatorė Kristina, savanorė Ilona su dukra Elena,  savanoris Rolandas). Mus pasitiko Jekaterinos sesuo Polina. Mama buvo išpuošus Jekateriną, iškepusi pyragą. Namai taip pat papuošti balionais. Jakaterina, padedama mamos, dalyvavo muzikiniame žaidime.

Buvo įvairių instrumentų, ritmo, įvairių garsų, kuriais džiuginome Jakateriną. Į šventės šurmulį įsitraukė ir Jakaterinos sesutė. Ji padeklamavo eilėraštį, už kurį Kauno miesto skaitovų konkurse yra pelniusi laureatės vardą. Mamai visi skyrėme padėkos dainą. Buvo daug ovacijų. Labai šiltai atsisveikinome.

Smagu buvo susipažinti su savanoriais ir būti drauge, nes tuomet ir gimtadienio džiaugsmas kitoks. Asmeniškai man tai buvo graudus džiaugsmas. Bet kai visi kartu  – lengviau.

JEKATERINOS MAMOS ELENOS PASIDALINIMAS:

МАЛЕНЬКАЯ ЖЕРТВА ВЕЛИКОЙ ПЯТНИЦЫ…ИЛИ «Я ВАМ ДОВЕРЯЮ»

Kauno hospiso namaiТак совпало в этом году, что юбилейный 20-й день рождения Екатерины выпал на Великую пятницу, день воспоминаний искупительных страданий и Крестной смерти Господа Иисуса Христа.

Да, именно в такой день команда из “Kauno hospiso namai” пришла к нам в семью с добрыми намерениями и дарами на праздник жизни – день рождения! Кто-то увидит в этом противоречие, возможно.Но я смею думать, что добрые благочестивые мысли, дела и поступки работников хосписа и добровольцев – не это ли маленькая жертва в память о Великих страданиях Христа и о его мученической смерти во имя нашего спасения !?

Милосердие, забота, внимание, отзывчивость и великодушие в лице соц. Работника Лияны, координатора хосписа Кристины, спец. педагога Илоны и её дочери Елены, художника-фотографа Роландаса  создали атмосферу этого необычного во многих отношениях дня.

Для  такого человека как Катя немного радости в цветных воздушных шарах, красочно сервированных на столе фруктах, домашнем  каравае, праздничном торте и юбилейных свечах, она просто не в состоянии это оценить по достоинству. Однако, поистине волшебное  свойство музыки, её чарующие и будоражащие звуки на неё произвели сильное впечатление.

Спец.педагог Илона принесла с собой целый арсенал муз. инструментов, некоторые из которых мы видели только на картинках или не догадывались об их существовании вообще. Сначала Катя настороженно воспринимала всё происходящее. Струны гитары и забавные тексты песен, казалось, не нашли отклика в её душе. Но стоило Илоне взять в руки деревянную свирель, сразу зазвучала незамысловатая мелодия, и Катя сосредоточилась, вслушиваясь, внимала и удивлялась как-будто. Ей явно понравилось!

Понравилось слушать и слышать. А когда Кате вложили в ладошки деревянные палочки-колотушки, чтобы выстукивать ритм, в лице её засветилась улыбка. Она просияла! Она засмеялась! Разделяя её искреннюю радость, сердце каждого из присутствующих тоже улыбалось, а значит, улыбалась душа  от сопричастия к маленькой жертве, маленькому чуду  во имя любви…

Величайший магнетизм и волшебство натуральных звуков музыки, а главное, силу добрых сердечных намерений членов команды “Kauno hospiso namai” Екатерина  восприняла и прочувствовала на своем, только ей ведомом уровне. Она успокоилась. В этой гармонии и , быть может, от наслаждения её тело расслабилось, и мне кажется, ей посчастливилось затихнуть, хотя бы  на время обрести душевный покой и равновесие. Она умиротворенно закрыла  глаза, тем самым как бы сообщая нам: «Спасибо! Мне хорошо с вами! Я вам доверяю!»

И я как мама не могу не выразить огромную – преогромную благодарность директору и вдохновителю “Kauno hospiso namai”  Жанне Янковской, нашим гостям и всем тем, кто уже успел и намерен присоединиться  к деятельности  Хосписа, к популяризации самой идеи и к реализации  пилотного проекта высокой социальной  и человеческой значимости! Храни вас всех , Господь, и помоги!

p.s. В знак признательности за  благородный труд и высокий душевный порыв для гостей выступила наша младшая дочь Полина. Прочитав  стихотворение Antanas Drilinga  «  Nusilenk  savo žemei» ( „Nusilenk savo žemei, nusilenk savo kraštui, nusilenki tėvynei …/

Nes juk negali būt / Kad jai tavęs nereikėtų ar jos nereikėtų – tau“, kaip skatinimas mylėti tėvynę, gimtąjį kraštą : „Kiekviena diena prasideda nuo to, kas svarbiausia / Kiekvieną dieną pradedu / Pasikalbėdamas su tėvyne / Tai paprastas pokalbis, nes apie tai, kas svarbiausia / Reikia kalbėt paprastai“.) она сделала трогательный, скромный подарок своей сестре Екатерине и всем, кто был участником  праздника «маленькой жертвы Великой пятницы».

MAMOS LAIŠKO LAISVAS VERTIMAS Į LIETUVIŲ KALBĄ:

MAŽA DIDŽIOJO PENKTADIENIO AUKA, ARBA „AŠ PASITIKIU JUMIS“

Kauno hospiso namai

Taip išpuolė, kad šiemet dvidešimtasis Jekaterinos gimtadienis sutapo su Didžiuoju penktadieniu, diena, kai prisimename Viešpaties Jėzaus kančias ir mirtį ant kryžiaus. Taip, būtent tą dieną  su gražiais linkėjimais ir dovanomis į mūsų namus atvyko „Kauno hospiso namų” komanda švęsti gyvenimo šventės – gimimo dienos! Kas nors galbūt čia įžvelgs prieštaravimą, bet argi kilnūs, iš Dievo meilės kylantys Hospiso darbuotojų ir savanorių ketinimai, poelgiai bei veiksmai nėra ta mažytė auka Kristui už jo didžiules kančias ir mirtį dėl mūsų išganymo?

Socialinės darbuotojos Lijanos, Hospiso koordinatorės Kristinos, spec. pedagogės Ilonos ir jos dukters Elenos, fotografo Rolando gailestingumas, rūpestis, dėmesys, jautrumas ir didžiadvasiškumas sukūrė ypatingą šios iš tiesų išskirtinės dienos atmosferą mūsų namuose.

Tokiam žmogui kaip Katia truputis džiaugsmo spalvingais balionais, įspūdingai paserviruotais ryškiaspalviais vaisiais, iškilmingu naminiu pyragu su gimtadienio žvakutėmis iš tiesų yra dovana, kurios dydį įvertinti – paprasčiausiai ne jos jėgoms. Tačiau iš tiesų stebuklinga muzika, jos užburiantys ir įtraukiantys garsai padarė stiprų įspūdį. Spec. pedagogė Ilona atsinešė įvairiausių muzikos instrumentų, daugelį kurių iki tol buvome matę tik paveikslėliuose arba net neįsivaizdavome, kad tokių yra.

Iš pradžių Katia atsargiai reagavo į tai, kas vyksta aplink ją. Atrodė, kad jos sieloje neranda atgarsio nei gitaros stygos, nei nuostabūs dainų žodžiai. Bet vos tik Ilona paėmė į rankas medinę fleitą, vos tik suskambo nesudėtinga jos melodija, ir Katia susidomėjo, įsiklausė, sutelkusi dėmesį. Atrodė, tarsi gertų visus tuos garsus nepaliaudama stebėtis.

Jai iš tiesų patiko! Patiko girdėti tai ir klausytis. O kai Katiai į delniukus įdėjo medines mušamąsias lazdeles, kad galėtų mušti į taktą, jos veide pražydo šypsena. Ji visa nušvito! Ji nusijuokė!

Kauno hospiso namai

Dalindamasi jos nuoširdžiu džiaugsmu, šypsojosi ir kiekvieno to vakaro dalyvio širdis, šypsosi siela, patyrusi bendrystės, trupučio pasiaukojimo ir mažyčio meilės stebuklo džiaugsmą.

Jekaterina patyrė didžiulį  gyvos muzikos garsų žavesį ir magiją, o svarbiausia, „Kauno hospiso namų“ komandos nuoširdumą, suvokdama tai tik jai įmanomu būdu. Ji nurimo.

Harmonijos pojūtis, ir, ko gero, nenusakoma  atsipalaidavusio kūno palaima bent laikinai padėjo jai nusiraminti, patirti dvasinę ramybę ir vidinę darną. Ji taikiai užmerkė akis, tarsi sakydama mums visiems: „Ačiū! Man gera! Aš pasitikiu jumis!“

Tad kaip mama aš negaliu neišreikšti pačios didžiausios padėkos „Kauno hospiso namų“ vadovei ir įkvepėjai Žannai Jankovskajai, mūsų svečiams ir visiems tiems, kurie jau dalyvauja arba dar tik ketina įsijungti į Hospiso veiklą, užsiimti šios tiek socialine, tiek žmogiškąja prasme svarbios idėjos populiarinimą ir realizavimą. Tesaugo ir tepadeda Jums visiems Viešpats Dievas!

P. S. Begalinio dėkingumo svečiams už jų kilnų darbą ženklas buvo mūsų jauniausios dukters Polinos poelgis, paskatintas dvasinio impulso, širdies impulso.

Ji padeklamavo Antano Drilingos eilėraštį „Nusilenk savo žemei“ („Nusilenk savo žemei, nusilenk savo kraštui, nusilenki tėvynei… / Nes juk negali būt / Kad jai tavęs nereikėtų ar jos nereikėtų – tau / […] Kiekviena diena prasideda nuo to, kas svarbiausia / Kiekvieną dieną pradedu / Pasikalbėdamas su tėvyne. / Tai paprastas pokalbis, nes apie tai, kas svarbiausia / Reikia kalbėt paprastai.“) Tai buvo jos jautri, kukli dovana savo seseriai Jekaterinai  ir visiems „mažos Didžiojo penktadienio aukos“ šventės dalyviams.

JEKATERINOS  SESUO  POLINA:

Kauno hospiso namaiJau praėjo kelios dienos po mano neįgalios sesės Jekaterinos gimtadienio, kurio metu mūsų šeimą aplankė šilta savanorių komanda, tačiau emocijų bei jausmų nei tėveliams, nei man, nei jubiliatei nestingsta iki šiol. Vis dar gyvenam vakarykšte diena.

Norėčiau su jumis pasidalinti savo ir kitų šeimos narių įspūdžiais ir mintimis. Svečiams atėjus, Jekaterina buvo susirūpinusi ir kažin ar kas nors galėjo įžvelgti jos veide šventinę nuotaiką.

Bet muzikantė, kuri grojo mums neregėtais instrumentais, sugebėjo praskaidrinti jubiliatės nuotaiką, sudominti neramias akytes, sužadinti šypseną iki ausų ir tiesiog sukurti nuostabią, jaukią atmosferą.

Kiekvienas muzikantės instrumentas sukeldavo skirtingas emocijas. Tikrai žinau, kad sesei patiko. Katia sėdėjo, ir jos nuolatos lakstančios akys pagaliau nurimo, ji buvo užniūniuota darnios muzikos lopšyje ir galiausiai užsimerkė, kad geriau įsiklausytų į netoliese sklindančią muziką. Natos, melodijos, garsai, žodžiai skverbte skverbėsi į jos mažytę, tyrą, mylinčią širdelę, kuri plakė ir plakė, norėdama pagauti spartų gyvenimo ritmą.

Šis Jekaterinos gimtadienis buvo įspūdingiausias iš visų kadaise buvusių. Jis be galo skyrėsi nuo tų kitų gimtadienių. Mes nežinome, ką iš tikrųjų giliai viduje jautė Katia, bet matėme, kaip jos veidą puošė nuoširdi, gyva šypsena.

Galbūt taip ji dėkojo visiems susirinkusiems ir pavertusiems jos gimtadienį stebuklinga  ir  melodinga pasaka, kurioje norėtųsi likti amžinai.
Man širdis apsalo, kai pamačiau sesės migdolo spalvos akis, kupinas džiugesio. Jūs esate laimingas, jei jūsų artimieji yra laimingi.

We use necessary cookies that ensure that you will be comfortable using the website. If you continue to browse our website, it is equivalent to your consent to the use of cookies.