Hospisai ir paliatyvi slauga Nyderlanduose

Paliatyvi pagalba sergančiajam ir ligonio priežiūra paskutinėmis gyvenimo dienomis Nyderlandų Karalystėje suklestėjo 8-ajame dešimtmetyje. Svarbų vaidmenį šiame procese atliko Nyderlandų parlamentas, kuris iniciavo ne vieną nacionalinę programą, taip skatindamas paliatyvią slaugą prisidėdamas prie jos plėtojimo.

Per pastarus dvidešimt penkerius metus paliatyvios slaugos mastai Nyderlandų Karalystėje gerokai išaugo, patobulėjo ir pati sistema. Palyginimui, hospisų skaičius išaugo 38-ių 1999 metais iki 241-o 2008 metais. Šito buvo pasiekta inicijuojant įvairias finansavimo programas. 2003 metais Hagos mieste įvyko aštuntasis „Europos paliatyvios slaugos asociacijos“ (EAPC) kongresas, tapęs puikiu stimulu tolesnei paliatyvios slaugos plėtrai visoje šalyje.

Hospisų pradžia

Iki aštuntojo dešimtmečio dauguma žmonių, sergančių sunkiomis ligomis, buvo gydomi ligoninėse ar slaugos namuose. Aštuntojo dešimtmečio pradžioje olandų sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojai sužinojo apie Cicely Sounders veiklą Anglijoje. Tai paskatino steigti hospisus visoje šalyje. Svarbų vaidmenį turėjo ir diskusijos apie eutanaziją. Labiausia olandų hospisų pradininkus motyvavo galimybė suteikti mirštantiems geresnę slaugą.

Pirmasis hospisas buvo atidarytas Nivkope (Niewkoop). Hospisuose buvo stengiamasi sukurti namų atmosferą, kad juose gyvenantys žmonės jaustųsi kaip savo pačių aplinkoje. Į tokias „namams artimos aplinkos įstaigose“ gydytojai atvykdavo suteikti medicininę pagalbą, o kitą slaugos pagalbą suteikdavo slaugės, kurios ateidavo kartą per dieną ar dažniau. Visą parą hospiso gyventojus slaugė šeimos nariai arba savanoriai. Aštuntojo dešimtmečio pradžioje susikūrė nacionalinė savanorių organizacija „Paskutinės paliatyvios slaugos savanoriai“, padedanti ne tik sergantiems, kurie gyvena savo namuose, bet ir jų šeimos nariams.

1992 metais atsidarė du nepriklausomi hospisai, teikiantys aukštą aptarnavimo lygį: „Johannes“ hospisas Vleuten miestelyje ir „Kuria“ hospisas Amsterdame. Juose dirba etatiniai gydytojai ir slaugytojai, nes tuose hospisuose ligoniai reikalauja daugiau dėmesio, nei „namų aplinkai artimose įstaigose“.

1993 metais „Antonius Ijsselmonde“ slaugos namuose Roterdame atidaromas pirmasis specializuotas skyrius, skirtas paliatyviai slaugai. Iš esmės jis buvo atidarytas dėl to, kad daugumoje slaugos namų nepagydomi ligoniai būdavo gydomi vaistais, naudojama speciali įranga ir technologijos. Specializuoti paliatyvios slaugos skyriai pakeitė nuostatą, kad mirštama dėl blogo gydymo įstaigų darbo. Mirtis pradėta vertinti kaip neišvengiama gyvenimo dalis.

1996 metais įkuriamas „Nyderlandų paliatyvios slaugos tinklas, skirtas nepagydomiems ligoniams“ (NPTN). Pagrindinis organizacijos tikslas – skatinti paliatyvios slaugos plėtrą Nyderlandų Karalystėje. Nuo pat gyvavimo pradžios šis tinklas vienija didelį skaičių Nyderlandų medicinos darbuotojų. Sėkmingai vykdomi struktūrinės hospiso darbuotojų ir vyraujančios medicinos atstovų veiklos.

NPTN tinklas veikia kaip forumas, skatinantis diskusijas apie paliatyvią slaugą nacionaliniu mastu: organizuojamos „tinklo dienos“, kurių metu specialistai dalijasi patirtimi ir sukauptomis žiniomis. NPTN tinklas taip pat daro įtaką vyriausybės sprendimams, susijusius su hospisų veikla.

Vyriausybės iniciatyvos

Nuo pat devintojo dešimtmečio olandų valstybinės institucijos pradėjo domėtis ir skatinti paliatyvią slaugą.

Buvo inicijuota:

  • Plėtros centrai, skirti paliatyvios slaugos plėtrai;
  • Programa „Paliatyvi slauga mirštantiems ligoniams“. Šią programą vykdė „Nyderlandų sveikatos tyrimų ir plėtros organizacija“. Pagrindinis dėmesys buvo skirtas dalinimuisi patirtimi, poreikių planavimui bei struktūriniams pokyčiams;
  • „Hospisų slaugos integracijos grupė“. Pagrindinis šios grupės tikslas – integruoti hospisų priemones į asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Remdamasi šia programa, vyriausybė nubrėžė pagrindines paliatyvios slaugos teikimo gaires:
  • paliatyvios slaugos teikėjai turėtų rūpintis pacientais ir suteikti jiems geriausią ir kokybiškiausią slaugą,
  • paliatyvi slauga turėtų išlikti asmens sveikatos priežiūros dalimi. Pagrindiniai paliatyvios slaugos teikėjai turėtų būti konsultuojami bei remiami specialiai suburtų įvairių sričių konsultantų,
  • turi būti skatinamas paliatyvios slaugos tinklų bendradarbiavimas. Tik tokiu būdu galima užtikrinti būtiną aukštos kokybės priežiūrą,
  • nacionaliniu mastu pagalbą teikia „Agoros“ fondas, kurio paskirtis ir yra remti paliatyvios slaugos įstaigas,
  • regioninei paramai suteikti, onkologinių ligų gydymo centruose įkurti paliatyvios slaugos skyriai.

Dabartinė vyriausybės politika

Paliatyvi slauga ir dabar išlieka viena svarbiausių valdžios politikos sričių. Ypatingas dėmesys skiriamas bendradarbiavimo tinklams ir jų plėtrai. Šių tinklų koordinatoriai, jų veiklos finansuojamos valstybės lėšomis. Taip pat iš valstybė skiria lėšas paliatyvios priežiūros skyriams steigti asmens sveikatos priežiūros įstaigose bei slaugos centruose.

Nacionalinė programa

Vyriausybė, bendradarbiaudama su nacionalinėmis paliatyvios slaugos organizacijomis, 2008–2010 metais parengė „Nacionalinę paliatyvios slaugos programą“, kurioje buvo apibrėžtos pagrindinės paliatyvios priežiūros politikos gairės. Rengiant programą, dalyvavo anksčiau minėtos organizacijos: „Nyderlandų paliatyvios slaugos tinklas, skirtas nepagydomiems ligoniams“ ir „Paskutinės paliatyvios slaugos savanoriai“ bei „Hospisų asociacija“.

Ši nacionalinė programa atitinka ir Europos konsulo ministrų komiteto nuomones ir pageidavimus dėl poliatyvios slaugos plėtrą Europoje.

Programą sudaro trys temos:

  • Paliatyvios priežiūros organizavimas ir finansavimo mechanimas,
  • Paliatyvios priežiūros kokybės gerinimas ir skaidrumo didinimas,
  • Švietimas bei profesionalumo pažangos didinimas.

Kaip teigia Nyderlandų sveikatos apsaugos ministras Jetas Bussemakeris (Jet Bussemaker), dabar svarbiausia yra sukurti naują slaugos modelį, sudarant sąlygas gydymo įstaigoms artimai bendradarbiauti su paliatyvios pagalbos paslaugų teikėjais arba veiktų vieni šalia kitų. Taip pat didelis dėmesys skiriamas paliatyvios pagalbai namuose.

2008–2010 metų laikotarpiu paliatyviai priežiūrai remti vyriausybė skyrė beveik 10 milijonų eurų per metus. Šios lėšos buvo skirtos paliatyviai priežiūrai subsidijuoti, apmokant gyvenimo išlaidas hospisuose ir gerinant paliatyvios priežiūros kokybę. Šiuo metu vykdomos programos taip pat dosniai finansuoja hospisų veiklą ir paliatyvios slaugos paslaugas.

„Nyderlandų paliatyvios slaugos tinklas, skirtas nepagydomiems ligoniams“

„Nyderlandų paliatyvios slaugos tinklas, skirtas nepagydomiems ligoniams“ vienija daugiau nei 100 narių ir tikisi toliau prisidėti prie paliatyvios priežiūros vystymo šalyje, atlieka svarbų vaidmenį konsultuojant vyriausybę ir sėkmingai bendradarbiauja su paliatyvios priežiūros fondu „Agora“, kuris veikia nacionaliniu mastu.

Pagrindinis minėto tinklo tikslas – kuo plačiau skleisti žinią apie paliatyvią priežiūrą. Visoje šalyje vietiniu lygiu buvo įkurti paliatyvios slaugos centrai. Regionuose paliatyvios priežiūros skyriai atidaryti visuose onkologinių ligų gydymo centruose. Nacionaliniu lygmeniu sėkmingai veikia „Agoros“ fondas, kartu atliekantis ir nacionalinis instituto, skleidžiančio žinią apie paliatyvią slaugą visoje šalyje bei ją skatinčio, funkciją. Beje, „Agoros“ fondas buvo įsteigtas NPTN padalinys, bet šiuo metu veikia kaip atskira organizacija.

Vienas pagrindiniu NPTN nuopelnų yra tas, kad paliatyvi priežiūra tapo žinoma ir pripažinta visoje šalyje. Taip pat smarkiai pasistūmėta, kad tai taptų privaloma slaugos dalimi asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Šiuo metu NPTN parengė keturių projektų programas, kurios buvo pristatytos Sveikatos priežiūros departamentui. Taip siekiama šias idėjas įtraukti į būsimą „Nacionalinę poliatyvios priežiūros programą“. Visos idėjos sėkmingai įtrauktos.

Pagrindiniai projektų tikslai:

  • ištirti, kiek visuomenė yra susipažinusi su paliatyvia priežiūra;
  • remti karjeros galimybes;
  • skatinti ankstyvą paliatyvios priežiūros pacientų išaiškinimą;
  • skatinti netekties priežiūrą.

„Nyderlandų paliatyvios slaugos tinklas, skirtas nepagydomiems ligoniams“, džiaugiasi, kad paliatyvi priežiūra išlieka viena svarbiausių vyriausybės vykdomoje sveikatos priežiūros politikoje.

Parengta pagal Arianne Brinkman straipsnį „NPTN: paliatyvi priežiūra dėmesio centre Nyderlanduose“/ Arianne Brinkman „NPTN: palliative care comes under the spotlight in the Netherlands“

We use necessary cookies that ensure that you will be comfortable using the website. If you continue to browse our website, it is equivalent to your consent to the use of cookies.