Būdai padėti sunkai sergančiam ligoniui. 3. Ergoterapija

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Aplankę sunkiai sergantį žmogų, stengiamės praskaidrinti jo kupinas kančios ir skausmo  dienas. Taikome įvairias terapijas: šachmatų ir šokio, aromaterapijos ir masažo, dailės ir pokalbio, bei aibę kitų.

Kiekviena mūsų pastanga paciento ir jo artimųjų dažniausiai sutinkama entuziastingai ir atneša puikų terapinį efektą.

Ypatingai džiaugėmės, kai  Kauno hospiso savanorių gretas papildė studentė ergoterapeutė Šarūnė.

Kokią pagalbą teikia ergoterapeutai?

Šios specialybės reabilitologai po kruopščios paciento būklės analizės,  atpažinus paciento patiriamus judesių apribojimus, taiko metodus, padedančius atstatyti jėgas ar atrasti būdą ADAPTUOTIS, kad pacientas PATS su laiku galėtų įveikti jam sunkiai pasiekiamą uždavinį.

ŠARŪNĖ: “Pirmadienis.  Nuvykau pas p. Gražiną. Tradiciškai padariau pacientei kavos ir  nuvykome į kitą kambarį pasižiūrėti vaizdo pro langą.

Pasigrožėjusios vaizdu užsiėmėme ergoterapija. Paplušėjome nemažai, bet labai smagu, nes kairės rankos pirštai vis stipriau bando tiestis (ir išsitiesia!!!! bet tam reikia labai daug pastangų) pamankštinome abi rankas.

Dešinė žymiai silpnesnė, bet bandome ir ją įtraukti į veiklą. Pacientei motyvacijos netrūksta – visada stengiasi atlikti visus pratimus bei užduotis. Kaskart iš jos išeinu besišypsodama, nes matau progresą, kad ir mažą, bet jis yra 🙂

Trečiadienis. Nuvykau pas p. Gražiną.

Nuvykome į kitą kambarį ir užsiėmėme ergoterapija. Atlikome pasyvią rankų mankštą, kaip visuomet lavinome rankų pirštų ištiesimą. Šiandien dešinės rankos pirštai patys susigniaužė (visuomet reikėjo pagalbos) – tai labai džiugu!! O išėjau 13:00.

Penktadienis.  Nuvykau pas p. Gražiną. Kaip visada pradžiai padariau kavos ir nukeliavome į kitą kambarį pasigrožėti vaizdu 🙂

Per tą laiką baigė skalbtis skalbinai, juos padžioviau ir kibome į ergoterapiją. Džiugu, kad kairės rankos pirštai patys stengiasi išsitiesti (ir išsitiesia!), ir judesių amplitudė per alkūnės sąnarį yra, kad ir silpna, bet tai motyvuoja nepasiduoti ligai. Dešinė ranka silpna, bet prajudiname ir ją.

Pirmadienis: Nuvykau pas p. Gražiną. Palaisčiau gėles, pasigrožėjome žydinčiu kaktusu, atsigėrėme arbatos ir užsiėmėme ergoterapija.

Kaip visuomet pradedame nuo pasyvios rankų mankštos, pereiname prie smulkiosios motorikos ir tvirtiname šiek tiek gražintas galimybes. Ir šiandien pastebėjau vos atėjus, kad pacientė pati labiau stengiasi veiklose įtraukti kairę ranką – labai džiugu!! “

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Ergoterapeutas apmoko ir paciento artimuosiu saugių ir naudingų judesių.

ŠARŪNĖ:
“Popiet  su savanorių koordinatore  ir slaugytoja nuvykome į Rokus pas p. Anelę.

Pacientei vėžys, davėme vyrui šiek tiek patarimų kiek dažnai vartyti pacientę ir sodinti.

Belieka tikėtis, kad vyras ras stiprybės ir bandys taikyti patarimus.”

“Kartu su savanorių koordinatore  nuvykau į Kauno kliniką pas Gabijos (galvos smegenų auglys, keli insultai) šeimą.

Pamatėme realią situaciją, pasižiūrėjome ko dar reikėtų.

Daviau kelis patarimus smegenų veiklai truputį sujudinti per sensorinę integraciją.

Ir vis dar ieškau pagalbinių priemonių burnos higienai, kad pražiodžius iškart nesukąstų vėl dantukų, bet sunkiai ką randu.”

Siekiama žmogui padėti gyventi būnant MINIMALIAI PRIKLAUSOMAM NUO KITŲ.

Stengiamasi,  kad žmogus būtų socialus, aktyvus bendruomenėje ir šeimoje, bei galėtų atsižvelgti į savo gyvenimą kaip dvasiškai ir emociškai subalansuotą.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full” alignment=”right” style=”vc_box_outline” image=”id^10854|url^http://www.hospisopagalba.eu/wp-content/uploads/2017/03/KHN-foto-ergoterapija1.jpg|caption^null|alt^BŪDAI PADĖTI SUNKAI SERGANČIAM LIGONIUI. 3. ERGOTERAPIJA|title^BŪDAI PADĖTI SUNKAI SERGANČIAM LIGONIUI. 3. ERGOTERAPIJA|description^BŪDAI PADĖTI SUNKAI SERGANČIAM LIGONIUI. 3. ERGOTERAPIJA”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full” style=”vc_box_outline” image=”id^10858|url^http://www.hospisopagalba.eu/wp-content/uploads/2017/03/KHN-foto-ergoterapija2.jpg|caption^null|alt^BŪDAI PADĖTI SUNKAI SERGANČIAM LIGONIUI. 3. ERGOTERAPIJA|title^BŪDAI PADĖTI SUNKAI SERGANČIAM LIGONIUI. 3. ERGOTERAPIJA|description^BŪDAI PADĖTI SUNKAI SERGANČIAM LIGONIUI. 3. ERGOTERAPIJA”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

ŠARŪNĖ:
“Teko susipažinti su Eugenijumi. Ligą mačiau pirmą kartą, labai panaši į cerebrinį paralyžių (Diušeno sindromas), bet kartu ir nelabai.

Rankų judesių koordinacija sutrikusi, tai bandysime tvarkytis su šiuo reikalu. Šiandien trumpai pabandėme kelis pratimus, visai sėkmingai, žiūrėsim kaip seksis. “

“Nuvykau pas p. Emiliją.
Pacientė pasidalino įspūdžiais apie kaniterapinių šuniukų apsilankymą.

Vėliau pasidžiaugė, kad mažiau kojos šąla. Tradiciškai pamasažavome pėdas, blauzdas ir pacientė užsiminė, kad senai besimankštino, tai pasiūliau pabandyti.

Pamažu atsisėdome, ir pradėjome lengvą mankštelę. Kas pora pratimų vis pailsėdavome, pacientė pasijuokė, kad dabar tikrai kojos nebešąla.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tad dar keli pratimai ir baigėme mankštelę. Tuomet pavaikščiojome po kambarį su vaikštyne. Bandėme vaikščioti taisyklingai, o ne kaip „patogiau” ir kalbėjome kodėl derėtų taip vaikščioti.”

“Šiandien p. Emilija pasitiko mane su šypsena veide ir bandė pasakoti, kad savaitgalį buvo atėjusi savanorė ir jai labai patiko!

Patepiau rankas ir kojas, dešinei rankai dariau pasyvią mankštą, pacientė parodė, kad maudžia peties sąnarį, tai pamasažavau aplink jį minkštuosius audinius, tai pacientė šiek tiek nurimo.

Pacientei labai skauda dešinio kelio sąnarį, todėl nelabai nori kad jis būtų judinamas, bet šiandien šiek tiek bendromis jėgom pabandėme, bet minimaliai.

Šiandien pacientė ypač šypsojosi ir bandė dėkoti ir linkėti gražios dienos ir apsirengti šiltai ir NESUŠALTI.”

Ergoterapija visame pasaulyje tampa vis žinomesnė ir vis paklausesnė. Ji apima medicina, psichologija, įvairias technologijas.

Kauno hospiso namų specialistai ir savanoriai gali neatlygintinai padėti žmonėms, pas kuriuos jau kiti specialistai bei medikai nesilanko.

Mes galime apmokyti artimuosius lengvai ir kokybiškai juos prižiūrėti.

Kviečiame bendradarbiauti Kauno miesto ir šeimos gydytojus, įvairų specialybių  gydytojus, siekiant padėti labiausiai nuskriaustajam pacientų luomui – paliatyviems žmonėms.

Siuntimo paliatyviai pagalbai užpildimą galima pamatyti čia »» GYDYTOJO SIUNTIMAS

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Mes naudojame būtinuosius slapukus, kurie užtikrina, kad Jums bus patogu naudotis tinklalapiu. Jei toliau naršysite mūsų tinklalapyje, tai tolygu Jūsų sutikimui su slapukų naudojimu.