Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams: aplankė Kalėdų eglę

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mirštantiems pagalbą teikianti Kauno hospiso bendruomenė išpildė seną svajonę – sekmadienį su ligoniais aplankė kalėdinę eglę.

Sveikiesiems gali kilti klausimas, kuo ši išvyka ypatinga, tačiau kasdien su sergančiais ir visuomenės užmirštais žmonėmis bendraujantys savanoriai supranta, kad net įprastas išėjimas pasižmonėti gali prilygti stebuklui.

 
„Vežame todėl, kad ligoniai išeitų iš savo aplinkos ir įkvėptų laisvės oro, pabūtų bendrystėje, įgytų naujų įspūdžių. Jie jaudinasi, pergyvena, nes daug laiko praleido namuose. Jie jaučiasi palikti, niekam nereikalingi.

Širdyje visi nori ištrūkti ir nors truputėlį pabūti kitaip. Tai yra didžiulis įvykis, šventė, susibūrimas.

Kalėdos yra šventė vienijanti šeimas, o miesto eglė vienija miestiečius. Tai mūsų pacientai turi pasijusti Kauno šeimos nariais“, – 15min teigė Kauno hospiso direktorė Kristina Krasko.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_outline” image=”id^12061|url^https://www.hospisopagalba.eu/wp-content/uploads/2018/12/hospisas1-1.jpg|caption^null|alt^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams|title^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams|description^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Išvyka – organizacinis iššūkis Ketverius metus veikiančios organizacijos vadovė atviravo, kad apie tokią išvyką svajodavo kasmet, tačiau vis atsirasdavo kliūčių.

Šiemet, teigė ji, buvo užsibrėžtas tikslas – bet kokiu atveju išvežti tuos žmones iš jų aplinkos. 15min pašnekovė paaiškino, kad nėra galimybės atvežti visų ligonių.

Kai kurie dėl itin silpnos sveikatos negali palikti namų, o kitus galbūt nuveš artimieji.

Pasak K.Krasko, buvo pasirinkti tie žmonės, kuriais niekas kitas nepasirūpins. Vienam pacientui atvežti reikalingi 9 savanoriai, o pasiruošimo darbai truko apie 3 savaites.

„Mes norime, kad žmonės žinotų, jog jie gali gyventi ir pagerinti savo gyvenimo kokybę toje savo negalioje, ligoje, išėjimo kelionėje.

Ne visi nori šaukti: žiūrėkit, aš mirštu. Visi jaudinasi, galvoja ką apsirengti, ruošiasi, matuojasi, klausia.

Tai yra rimta kelionė, nes lauke šalta. Visi pacientai gyvena 5 aukšte, tai ieškome žmonių, kurie juos nuneš žemyn, o vėliau užneš“, – dar prieš kelionę pasakojo K.Krasko.

Ieškojo žieminių rūbų

15min ji atskleidė, kad planuojant išvyką, reikia būti pasiruošus netikėtumams. Vienas iš netikėtų iššūkių, su kuriais teko susidurti – žieminių drabužių trūkumas.

Kauno hospiso namų paskyroje socialiniame tinkle buvo paskelbtas pagalbos prašymas, kuriame teigiama, kad 85-erių metų sunkiai sergančiai, be kojų, aklai pacientei reikalingi šilti drabužiai.

„Deja, daugybę metų ji nebuvo palikusi savo namų, tad viršutinių žieminių drabužių nebeturi seniai!

Kviečiame patyrinėti savo ir savo mamyčių, močiučių spintas, gal kur nors užsigulėjo kokybiškas šiltas XXL dydžio paltas/kailiniai/striukė ir kepurė vyresnio amžiaus moteriai. Savo laiku mūsų ponia labai mėgo puoštis… Pamėginkime kartu išsaugoti ORUMĄ solidžiai mirštančiai damai“, – prašyta socialiniame tinkle.

Laimei, netrukus atsirado neabejingas žmogus, kurio dėka senolė sekmadienį atvyko prie eglės.

Rotušės aikštėje sutikti Kauno hospiso savanoriai neslėpė džiaugsmo, o pacientai – ašarų.

Kalėdinę nuotaiką dar sustiprino iš dangaus pabirusios snaigės. „Tikras kalėdinis stebuklas“, – sakė sunkiai serganti moteris.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full” style=”vc_box_outline” image=”id^12066|url^https://www.hospisopagalba.eu/wp-content/uploads/2018/12/hospisas2-1.jpg|caption^null|alt^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams|title^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams|description^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full” alignment=”right” style=”vc_box_outline” image=”id^12065|url^https://www.hospisopagalba.eu/wp-content/uploads/2018/12/hospisas3-1.jpg|caption^null|alt^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams|title^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams|description^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full” style=”vc_box_outline” image=”id^12070|url^https://www.hospisopagalba.eu/wp-content/uploads/2018/12/hospisas4.jpg|caption^null|alt^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams|title^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams|description^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full” alignment=”right” style=”vc_box_outline” image=”id^12071|url^https://www.hospisopagalba.eu/wp-content/uploads/2018/12/hospisas5.jpg|caption^null|alt^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams|title^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams|description^Jaudinanti Kauno hospiso savanorių dovana mirštantiems ligoniams”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Įprato gyventi vieniši

„Iki šiol negaliu patikėti, kad tai įvyko.

Neįsivaizduojat kaip sunkiai žmones iškrapštėme iš namų. Iš pradžių nori važiuoti, po to dvejoja.

Jie įprato būti atskirti ir bijo eiti į žmones. Klausiau: „Kada pastarąjį kartą buvote prie eglės“? Nė vienas negalėjo prisiminti.

Tokios išvykos yra terapinės, po to matai, kad žmogus atgyja, pradeda planuoti kitas keliones. Pasiruošimas mirčiai tampa ne toks liūdnas.

Toks yra mūsų tikslas – duoti žmonėms kiekvieną akimirką pajausti gyvenimą. Kai kas sako, kad hospisas yra mirtis, bet ne – hospisas yra gyvenimas iki paskutinės akimirkos“, – 15min pasakojo įstaigos įkūrėja Žanna Jankovskaja.

Visą 15 min. žurnalistės Karolinos Šarkaitės straipsnį skaitykite čia »»

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Mes naudojame būtinuosius slapukus, kurie užtikrina, kad Jums bus patogu naudotis tinklalapiu. Jei toliau naršysite mūsų tinklalapyje, tai tolygu Jūsų sutikimui su slapukų naudojimu.