PALIATYVIOS SLAUGOS TIKSLAS

Visi gerai žino futbolo komentatorių šūkį „Įvartis!”, kai įmušamas sėkmingas smūgis į vienus ar kitus vartus. Amerikos futbolo, beisbolo ir krepšinio diktoriai beveik nesiskiria. Diktoriai savo greitomis kalbomis apžvelgia žaidimą ir vis su didėjančiu jauduliu drauge su visa arena ir žiūrovais namuose laukia sėkmingo įvarčio ar įmetimo į krepšį, o tada drauge su visais skanduoja pergalės šūksnius. Vienintelė išimtis turbūt yra ledo ritulys, kur  diktorių šauksmą pakeičia garsus signalas, kol arenos minia skanduoja iš džiaugsmo.

Apskritai tokiam sporte sėkmė vertinama pagal asmens ar komandos gebėjimą gauti ir perduoti kamuolį vienas kitam konkrečioje vietoje. Tiek pralaimėjimas, tiek laimėjimas yra labai aiškiai apibrėžti, o laimėjimas yra lydimas gausiai ir garsiai išreikšto džiaugsmo.

Paliatyvios slaugos sėkmė nėra apibrėžta lygiai taip pat kaip sporto renginyje. „Laimėjimas“ ir net „pralaimėjimas“ paliatyviosios pagalbos srityje įgauna kitokį pobūdį. Tiesą sakant galbūt artimiausia sėkmingo paliatyviosios terapijos kurso analogija gali būti interviu su pralaimėjusia komanda, kuriame būtų kalbama apie pasitenkinimą dėl to, kaip jis ar ji žaidė žaidimą, kaip jautėsi eidamas iš aikštelės po to, kai gerai sužaidė su komandos draugais, ar yra pasiruošęs gerai pavalgyti ir išsimiegoti.

Paliatyviosios slaugos tikslas – palengvinti kančias

Pagrindinis paliatyviosios slaugos tikslas yra palengvinti bet kokią kančią, kad dėl sumažinto skausmo pacientai galėtų gyventi ir jaustis patogiai. Joje daugiausia dėmesio skiriama pacientų, sergančių lėtinėmis ar mirtinomis ligomis, gyvenimo kokybės gerinimui.

Drauge su medicinine ligos diagnoze paprastai sudaromas gydymo planas ar apžvalga vaistų ir procedūrų, kurios gali padėti išgydyti ligą ilguoju periodu ar trumpuoju laikotarpiu sumažinti problemos simptomus. Pavyzdžiui, diagnozavus vėžį, pacientui greičiausiai bus parengtas gydymo planas, apimantis chemoterapiją arba vėžį naikinančius vaistus, kurie gali sukelti daugybę nemalonių šalutinių reiškinių, įskaitant, bet neapsiribojant, pykinimu, vėmimu, išsekimu ir sąnarių skausmu.

Nesvarbu, ar mirtinos ligos atveju chemoterapija yra skirta ligos gydomo ar ligos valdymo planui, paliatyvioji slauga yra skirta padėti pacientams suvaldyti diskomfortą ir kančias, kurias dažnai sukelia gydymas. Tokiu būdu paliatyvioji pagalba ne visada yra neatsiejamai susijusi su hospiso priežiūra, nes paliatyvioji pagalba yra orientuota į skausmo valdymą – nesvarbu, ar tai yra skausmo valdymas tiems, kurie, tikimasi, gyvens, ar tiems, kurie susiduria su galutine diagnoze.

Termino „Paliatyvus“ kilmė

Terminas „paliatyvus“  kilęs iš lotyniško žodžio „apsiaustas“ arba, kitaip tariant, sunkus žieminis paltas, kuris uždengia ir apsaugo kūną nuo nepalankių oro sąlygų tarsi skydas. Paliatyvios slaugos tikslas yra „apgaubti pacientą žieminiu paltu, apsiaustu“ arba tiesiog sumažinti bet kokius nemalonius ligos simptomus, kad pacientas galėtų gyventi kaip įmanoma patogiai. Paliatyvi slauga veikia iš vien su bet kuriuo medicinos specialistu ir stengiasi užtikrinti, kad visi vaistai ir visos galimos procedūros būtų suderinti su paliatyvios slaugos planais.

Komforto priežiūra

Pagaliau paliatyvi slauga nėra gydomosios terapijos dalis. Tai būtent komforto priežiūra, kuri veikia pacientų labui kartu su pirminės sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais ir specialistais. Komforto priežiūra gali sukurti gerovės aplinką, kuri skatina gydymą, tačiau savaime nėra vaistas. Tyrimai parodė, kad tie ligoniai, kuriems dar nenustatyta galutinė diagnozė, gaudami paliatyvią slaugą greičiau pasveiksta nuo ligų ir traumų. Ligoniai, kurie patiria ligos padarinius, bet negauna paliatyvios slaugos sveiksta daug ilgiau.

Hospiso slauga yra paliatyvios slaugos rūšis

Paliatyvią priežiūrą gali gauti visi, kuriuos kamuoja nuolatiniai skausmai, neatsižvelgiant į ilgalaikę sveikimo prognozę ar rezultatus. Tačiau hospiso  priežiūra yra skirta pacientams, kurių gydytojai pranešė, kad jiems tikriausiai liko gyventi šeši mėnesiai ar mažiau. Reikia pripažinti, kad bet kam yra labai sunku priimti, jog atėjo laikas apsvarstyti paliatyvią ir hospiso slaugą jiems ar jų artimiesiems.

Dažniausiai visuomenė girdi apie paliatyvią slaugą, kaip glaudžiai susijusią su hospiso priežiūra. Vis dėlto paliatyvioji slauga yra atskira paslauga, skirta valdyti pacientų sunkios diagnozės ar traumos padarinius. Paliatyvios slaugos slaugytojai užtikrina kad vaistai ir gydymo planai nedelsiant palengvintų kančias, tačiau taip pat stebi ilgalaikį poveikį, naudą ir bendrą pasveikimą.

Straipsnis parengtas pagal: https://www.harborlighthospice.com/blog/goal-of-palliative-care/

Mes naudojame būtinuosius slapukus, kurie užtikrina, kad Jums bus patogu naudotis tinklalapiu. Jei toliau naršysite mūsų tinklalapyje, tai tolygu Jūsų sutikimui su slapukų naudojimu.