Ryšiui atstatyti

Filosofai Karlas Jaspersas, Martinas Buberis, Juozas Girnius atskleidžia, jog žmogus yra pašauktas kurti tiesioginį, gyvą dialogą su kitu žmogumi, tai žmogaus prigimtinis poreikis ir būtinybė.

Hospiso veikloje ryšys „pacientas-jo artimieji-personalas-savanoriai” kuriamas plačiu spektru pagal pagalbos sritį: fizinis medicininis-psichosocialinis-dvasinis aspektai.

Dvasinė pacientų bei jų šeimų priežiūra, užkertant kelią kančioms ir jas palengvinti, yra neatskiriama, bet nepakankamai išvystyta sveikatos priežiūros dalis visame pasaulyje (1).

VšĮ „Kauno hospiso namai” dvasinė asistentė Jolanta Jančiukienė, 3-jų dukrų mama bei 3-jų anūkių močiutė, kadaise atėjo čia padėti kaip savanore: „Svarbiausia leisti pacientui sužinoti, pajusti, jog jie yra Dievo mylimi tokie kokie yra.”

Dabar Jolanta tarnauja Kauno hopsiso pacientams kaip darbuotoja:

„Didžiausios ašaros užplūsta, kai mūsų paliatyvūs pacientai priima Viešpatį ir susitaikę iškeliauja. Sunku žodžiais išreikšti. Tuomet žinai, kad esi čia, nes Dievas to nori.”

Be Kauno hospiso, Jolanta dar dirba Pal. J. Matulaičio parapijoje referente ir K. Griniaus progimnazijoje tikybos mokytoja. „Esu tik Dievo įrankis, kuris mokosi priimti Dievo valią,” – dalinasi dvasinė asistente savo mintimis.

Dažnai būna, jog mirštantys žmones delsia ir neapsisprendžia iki pat paskutinės Gyvenimo akimirkos. Bet Jolanta VISADA SPĖJA – spėja atnešti ir pasidalinti Jėzaus meile su pacientais.

Mokslinių tyrimų duomenimis, pacientai, artėjantys prie savo gyvenimo pabaigos, dažniausiai negauna pakankamai egzistencinės ir dvasinės pagalbos. Išreikštas medikų poreikis mokytis dvasinės priežiūros tik šiais 2021 metais paskatino specialių kursų sistemos medicinos darbuotojams kūrimą, įgyvendinant ir vertinant tyrimais pagrįstą švietimo kursą apie dvasinę priežiūrą, skirtą hospisų darbuotojams (2).

Tačiau yra tokių Žmonių, kaip Jolanta. Jie tyliai atlieka savo Darbą ir įteikia svarbiausia Ryšį, kantriai laukdami pacientų bei jų artimųjų sprendimo priimti Jėzų ir keliaujant į KITĄ GYVENIMĄ.

Šaltiniai:

1. World health organization. WHO Definition of Palliative Care. 2012. Internete: https://www.who.int/cancer/palliative/definition/en/.

2. Chahrour, W.H., Hvidt, N.C., Hvidt, E.A. et al. Learning to care for the spirit of dying patients: the impact of spiritual care training in a hospice-setting. BMC Palliat Care 20, 115 (2021). Internete: https://bmcpalliatcare.biomedcentral.com/…/s12904-021-0080

Mes naudojame būtinuosius slapukus, kurie užtikrina, kad Jums bus patogu naudotis tinklalapiu. Jei toliau naršysite mūsų tinklalapyje, tai tolygu Jūsų sutikimui su slapukų naudojimu.