6 hospiso globos privalumai

Sužinokite hospiso globos pranašumus jūsų artimesiems ir šeimai

Kai daktaras paminėjo hospiso globą kaip galimybę Eleinės Bleiden mamai, moteris patyrė lengvą šoką. „Aš supratau, kad tai tikrai mano mamos gyvenimo pabaiga“.

Atsimena Eleinė, gyvenanti Noršbridže, Kalifornijoje.

Daugumai žodis hospisas kelia baimę, nes tai susiję su mirtimi. Tačiau baimė ateina tik dėl/iš nežinojimo, ką iš tikrųjų reiškia hospisas ir kaip jis gali palengvinti gyvenimą sergančiajam ir jo šeimai.

Dažniausias mitas apie paliatyvią globą yra toks, kad jis reiškia, jog šeima jau pasidavė, o hospisas simbolizuoja paskutinį šiaudą.

Mitas klaidingas, nes paliatyvi globa yra pirmiausiai tikslingai nukreipta į ligonio ir jo šeimos poreikius. Tai specializuota globa, sukurianti komfortą ir paramą ne tik ligoniui, bet ir jo šeimai.

Susipažinkite su keletu privalumų renkantis hospiso globą savo mylimiems žmonėms.

1. Pažįstama aplinka

Kartais hospiso globa suteikiama ligoninėse ar globos namuose. Bet ji gali taip pat būti suteikiama paciento namuose. Prioritetas suteikiamas ramiai, tyliai aplinkai, kuri skiriasi nuo stresinės ir triukšmingos ligoninės aplinkos.

Hospiso globa – tai bendros paciento, šeimos, gydytojo ir hospiso personalo pastangos sukurti visiems palankią globos aplinką.

„Tyrimai parodė, kad dauguma žmonių norėtų mirti komfortiškoje ar pažįstamoje aplinkoje, o ne ligoninėse ar kitose institucijose.“ Teigia Spenseris Levinas, programos „Amerikos hospisų fondas“ viceprezidentas. „Hospisai gali atvykti pas pacientus, nesvarbu kur yra jų namai.“

2. Sudaromas išsamus planas, kurį prižiūri kompetetingi specialistai

Hospiso globa namuose užtikrina, kad pacientu rūpinsis profesionali komanda. Tai profesionalūs medikai, slaugytojai, darantys viską, kad sumažinti ligonio skausmą ir sunkumus.

Ligoniu gali rūpintis daktarai, seselės, terapeutai, psichologai, slaugytojai bei socialiniai darbuotojai.

„Pacientų šeimos pamato ir įvertina neįkainuojama patirtį, kurios dėka profesionalus personalas koordinuoja gyvenimo pabaigos slaugą“. Teigia Lauren Sommer, paliatyvios slaugos specialistė iš „Season“ hospiso ir paliatyvios slaugos centro.

3. Suteikiama individuali globa ir parama

Hospiso globa palengvina šeimos nerimą, nes priežiūra suteikiama 24 valandas per parą. Specialistų dėka šeimos nariai tarp vizitų gali pailsėti ir tęsti ramų gyvenimą.

Suteikiama visa reikalinga pagalba nuo atidaus klausymosi iki skaniausios vakarienės paruošimo.

„Seselės nuolat lankydavo mano mamą, – tegia Eleinė Bleiden. Per paskutines 4 mamos gyvenimo savaites jos padėjo man pasirūpinti mama daug geriau, nei būčiau susitvarkiusi pati.“

4. Paliatyvi globa suteikia ligoniams orumo jausmą

Kai ligoniais rūpinamasi jų namuose arba hospisuose, jie nėra prijungti prie įvairių aparatų, nėra trukdomi kas valandą vysktančių apsilankymų ir patikrų.

Jiems netaikomos įvairios invazinės procedūros, kad prailginti jų gyvenimo laiką.

5. Pagarbiai atsižvelgiama į ligonio norus ir pageidavimus

Tai pagrindinis paliatyvios globos elementas. Apgyvendindami savo artimą hospise šeimos gali koncentruotis į jaukų buvimą su ligoniu. Joms nereikia rūpintis įvairiais biurokratiniais reikalais ar ligoninių aplinkos procedūromis.

„Kuomet yra pasirūpinta fiziniu, emociniu ir dvasiniu skausmu, ligonis ir jo artimieji gali praleisti jiems likusį laiką ramybėje ir kartu.“, sako Lauren Sommer.

6. Ligonio artimieji nuolat konsultuojami

Patarimai ir parama yra tai ko reikia kiekvienai ligonio šeimai. Hospisai padeda artimiesiems susitvarkyti su įvairomis emocijomis, kurios užplūsta per šį, nelengvą laikotarpį.

Jungtinėse Amerikos Valstybėse socialiniai darbuotojai ir kapelionai nuolat konsultuoja šeimas, o hospiso specialistai suteikia psichologinę ir emocinę paramą ligoniui mirus.

Liūdintys artimieji taip pat nepaliekami vieni tvarkyti įvairių darbų, kuriuos reikia atlikti mirus šeimos nariui.

„Mes paprašėme kapeliono iš hospiso dalyvauti mano mamos laidotuvėse, nes ji buvo su mumis paskutines 2 savaites iki kol mama išėjo.“ Pabrėžia Eleinė Bleiden. Ji tikrai mums nuostabiai padėjo.“

Eleinei Bleiden ir jos šeimai paliatyvios globos pasirinkimas buvoteigiama ir sėkminga patirtis sunkiu laikotarpiu.

Eleinė buvo labai laiminga, nes  teikiama priežiūra ir globos programa pralenkė jos lūkesčius. Ji tikrai žinojo, kad neapsiriko pasirinkusi hospisą, kaip vietą mamai ramiai praleisti paskutines savo gyvenimo dienas.

Šaltinis: https://www.care.com/c/stories/5517/7-benefits-of-hospice-care/

We use necessary cookies that ensure that you will be comfortable using the website. If you continue to browse our website, it is equivalent to your consent to the use of cookies.