Kauno hospiso gydytoja Agnė Kilmanienė: NERIMO NEBELIKO!

Rugsėjo 2 d., ankstyvo rudens vėlyvą vakarą, didingo Kauno botanikos sodo grožio teritorijoje, jaukioje saloje, Balto namelio salėje, po visų dienos darbų susirinko Kauno hospiso bendruomenė: personalas (6 žm.) ir savanoriai (24 žm.). Kolektyvas atsiliepė į Kauno hospiso gydytojos Agnės Kilmanienės kvietimą susitikti.

Susirinkusiems hospisiečiams ji pasakojo apie pacientų poreikius: “Mūsų pacientų amžius įvairus, jauniausiam 24 metai. Jie turi skirtingas diagnozes: būklės po rimtų traumų, nepagydomos neuropatologinės ligos. Didžiausia pacientų kaita yra onkologinių pacientų tarpe.“ Gydytoja bendrais potėpiais apibūdino kiekvieną atvejį ir savanorių pagalbos galimybes kiekvienoje situacijoje. „Jeigu ne hospisas, mūsų pacientai būtų visiškai apleisti (nevažiuoja net greitoji pagalba).“

Jauna išmintinga gydytoja stebėjosi savanorių darbais, atsidavimu pacientams ir jų artimiesiems. Ji džiaugėsi savanoriu laiškais-pasidalinimais apie apsilankymus: “Kiekviena žinutė yra didžiulės svarbos.“

„Įsileidę į namus pacientų artimieji iš visų jėgų nori parodyti, kad yra stiprūs ir puikiai tvarkosi patys. Jie labai nustemba, jog pagalba, kuria teikia Kauno hospisas, yra nemokama.“

Pasakojimo pabaigoje gydytoja prisipažino: „Darbo pradžioje buvo neramu – einu į mirties erdvę. Bet jau po kelių dienų nerimas išgaravo.“ Dabar jos pagrindinis jausmas – čia yra šeima. Čia ji susitiko su žmonėmis, kurie dirba iš širdies.

„Hospisas yra geriausia gyvenimo mokykla. „Išmokite mirti – išmoksite gyventi,“- tarė išmintingieji. Mes čia nematome visų psichologinių krizės išgyvenimo etapų: pasimetimo, pykčio, baimės, nepriėmimo, kai medikai pacientui ir artimiesiems pasako: „Mes jums padėti nebegalime.“ Tik artimieji lieka nepriėmime iki pat pabaigos.

Bet mes einame šalia paciento iki galo. Einame be didelių žygdarbių, tyliai, leidžiant pacientui išsikalbėti, kad nerimo būtų kuo mažiau.”

Hospisas tai ne apie mirtį. Hospisas apie GYVENIMĄ.

Po gydytojos pasisakymo buvo įteikti Savanorių pažymėjimai naujiems savanoriams, kurie jau išmėgino savo jėgas šio Gyvenimo neatlygintiname darbe iš širdies ir apsisprendė tęsti savo Dvasios Kelia toliau Kauno hospiso bendruomenėje.

VšĮ „Kauno hospiso namai“ nuoširdžiai dėkoja https://www.facebook.com/VDUBotanikosSodasKaune už suteiktas patalpas ir bičiulystę.

We use necessary cookies that ensure that you will be comfortable using the website. If you continue to browse our website, it is equivalent to your consent to the use of cookies.